Ik ben Linda van Orsouw en ik ben de mooiste versie van mezelf, zoals IK dat zelf altijd gewild heb. Mijn droom is om anderen ook deze mooiste versie van zichzelf te laten zijn. Want iedereen is uniek en is dat niet precies hetgeen wat ons gelijk maakt.
Met dit statement wil ik de wereld van interieur architectuur op een nieuwe manier benaderen. Ik wil mensen laten zien hoe mooi en fijn het is om gewoon jezelf te kunnen zijn. En waarom dan? Omdat ik als geen ander weet hoe het is om die eigenwaarde kwijt te zijn, en alles en iedereen constant met jezelf te vergelijken en jezelf daarnaast helemaal weg te cijferen.
Je eigenwaarde is tenslotte hetgeen wat jou onderscheidt van de massa, en wat jou laat opbloeien tot een ambitieus, bijzonder en oprecht persoon. Door middel van onderzoek naar hoe we ons opstellen wanneer deze eigenwaarde ontbreekt, heb ik gekeken wat voor invloed dit ruimtelijk op ons heeft. Vervolgens heb ik dit verwerkt tot ontwerpen waarin leerlingen, durven te gaan staan voor wie ze zijn.
En hoe mooi zou dan een onderwijsomgeving zijn waarin alle leerlingen oprecht, eerlijk en uniek durven te zijn zonder daarop veroordeeld te worden en waarin ze de mooiste versie van zichzelf durven en kunnen zijn. Precies dat is waar het verhaal van de Honey begint. Want op school willen eigenlijk alle kinderen ook niets liever dan dat. Maar het is lastig, want hoe doe je zoiets? Bouwen aan zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn de twee belangrijkste grondleggers hiervoor. Ik heb een onderzoek gedaan naar hoe je hier ruimtelijk invloed op kan hebben. Hieruit kwamen oplossingen die sociale veiligheid op scholen verbeteren en daarmee zelfvertrouwen en eigenwaarde van leerlingen bevorderen.
Uit dit onderzoek ontstond een hele lijst met ruimtelijke ingrepen voor scholen waarmee ze een sociaal veilige omgeving kunnen zijn. Naast de lijst is gelijktijdig ook de Honey ontstaan. Een meubel wat voor een school een eerste en laagdrempelige manier kan zijn om richting die sociaal veilige omgeving te gaan. Op die manier kun je al met iets heel kleins beginnen. Dus hoever een school wil gaan maakt niet uit, want je kunt zelfs al met een klein meubel een verschil maken. Alle beetjes helpen tenslotte.
Met de Honey willen we leerlingen helpen me de eerste stap naar een sociaal veilige omgeving. Het meubel is een vaststaand minimalistisch object, geïnspireerd op de naoorlogse speeltuin, ontworpen door Aldo van Eijk. ‘‘De speeltuinen zijn allemaal vaststaande, minimalistische objecten, waardoor kinderen gedwongen worden om samen te spelen en hun fantasie te gebruiken’’. Verder noemde hij zijn speeltuinen ook wel ‘tools voor imagination’ elk kind kan het anders interpreteren. (Aldo van Eijk)
Juist samen spelen en de verbeelding en/of fantasie wat van Eijk gebruikte voor zijn ontwerpen, is iets wat kinderen inlevingsvermogen geeft. Ook krijgen ze meer begrip voor zichzelf en anderen omdat ze zich makkelijker in een ander kunnen verplaatsen. Precies hetgeen wat naast samenwerken nodig is om kinderen het juiste sociale gedrag te kunnen leren, en dus de kers op de taart om een gebouw sociaal veilig te maken. Zo bouwen leerlingen dus onbewust meer aan hun zelfvertrouwen.
de COMB.
de Verver 5
5371 MZ Ravenstein
Tel: (0486) 782966
Mail: info@decomb.nl